Ameliorarea durerilor cauzate de scolioză prin masaj

Ce este scolioza?

Scolioza este o afecțiune în care coloana este deviată în plan frontal. În același timp coloana poate fi rotită în jurul axului. În mod obișnuit scolioza apare în zona toracică sau în zona lombară, purtând denumirea de scolioză în C. Când este prezentă devierea ață (examen clinic facut de un kinetoterapeut sau un ortoped) în zonă toracică cât și în zonă lombară , afecțiunea devine o scolioză în S. Deviațiile mai mici de 10 grade sunt considerate normale (curburi fiziologice).

Cum se poate clasifica scolioza?

Scolioza poate fi clasificată ca: scolioză functionala (atitudine, postură defectuoasă), scolioză structurală (cauze neurologice, musculare, genetice etc.), scolioză statică (deformare a bazinului sau inegalitate la membrele inferioare) sau scolioză patologică (determinată de rahitism, poliomielită, traumatisme ale corpului vertebral).

În funcție de gradul deformității scoliotice, se folosesc urmatoarele clasificări:

Grad I – unghiul deformației sub 5 grade

Grad II – unghiul deformație scoliotice de 6-25 grade

Grad III – unghiul deformației scoliotice de 26-80 grade

Grad IV – unghiul deformației scoliotice peste 80 grade

 

Factorii care determină aparitia scoliozei sunt:

Scoliozele  funcționale pot fi provocate de inegalități de membru inferior, de anchiloze ale șoldului în poziții vicioase, de contracturi musculare paravertebrale antalgice ca în hernia de disc. Aceste atitudini scoliotice nu sunt evolutive și dispar odată cu dispariția sau corectarea cauzei care le-a produs.

Scoliozele structurale pot avea cauze neurologice, musculare, genetice, congenitale, metabolice, dar marea lor majoritate au cauza idiopatica (aproximatic 75%).

Simptomatologie

Adesea scoliozele nu sunt însoțite de dureri, ci sunt depistate în urma screening-ului școlar. Copilul prezintă asimetrii la nivelul umerilor, bazinului, omoplatul este proeminent. Uneori scolioza poate fi însoțită de durere la nivelul nervului sciatic. În timp, netratata, durerile cuprind întreagă coloană vertebrală și centurile scapulara și pelvina.

Cum putem trata scolioza?

Masajul este recomandat pentru ameliorarea simptomelor dureroase ale scoliozei. În scolioză, curbura coloanei este însoțită de tensiune inegala a mușchilor spatelui, astfel încât pe o parte mușchii vor fi întinși și relaxați, însă pe cealaltă parte mușchii vor fi scurtați și anormal de tensionați. Se urmărește relaxarea musculaturii contractate și tonifierea musculaturii relaxate prin presiune susținută, poziționare și mobilizări, echilibrând mușchii spatelui și ai corpului înspre îmbunătățirea stării pacientului.

Este foarte util și masajul reflexogen, de sine stătător sau în combinație cu masajul terapeutic, în cel reflexogen insistandu-se mult pe punctele reflexe ale sistemului osteomuscular.

Alte tratamente fiind: Fiziokinetoterapeutic / Ortotic prin aplicarea unui corset / Chirurgical

Este necesar ca pacientul să urmeze un plan de exerciții kinetoterapeutice împreună cu tratamenul ortotic pentru a menține tonifiata musculatura paravertebrală și a preveni atrofierea mușchilor susținuți de corset, astfel pierzandu-se efectul curativ.

Se recomanda pacienților cu scolioză o dietă adecvată astfel încât greutatea lor corporală să fie optimă în raport cu înălțimea și vârstă,deoarece greutatea poate accentuă deviațiile coloanei vertebraleiă. Trebuie să încercam să remediem problema cât mai puțin invaziv. Ultima rezolvare a acestei afecțiuni fiind cel chirurgical care este invaziv și aduce odată cu el recuperare medicală

Complicații

1. Afectarea plămânilor și inimii:

În scolioza severă – o curbură mai mare de 70 de grade – toracele poate apăsa plămânii și inimă, făcând respirația dificilă și afectând capacitatea inimii de a pompă.

În scolioza foarte severă – o curbură mai mare de 100 de grade – poate apărea afectarea permanență a plămânilor și inimii. Dacă respirația este afectată crește riscul apariției infecțiilor pulmonare și pneumoniei.

2. Probleme cu spatele:

Adulții care au avut scolioză când erau copii sunt mai predispuși la dureri de spate cronice decât cei care nu au avut scolioză. Deasemenea aceștia pot dezvolta artrită a coloanei vertebrale