7 beneficii ale masajului in sport

Faci Sport? Ai O Viata Destul De Activa? Masajul Sportiv Te Poate Ajuta…

De foarte mult timp, masajul face parte din viața sportivilor de performanță. De fapt, în centrele de pregătire ale echipelor sportive de performanță, maseurul a jucat un rol important și și-a câștigat respectul prin beneficiile aportate echipei de-a lungul timpului. Această practică, pe măsură ce beneficiile au fost cunoscute, s-a incorporat și la atleții amatori.

Importanta masajului in viata sportiva 1

Deși cererea se află in continuă creștere, multi sportivi incă nu au luat la cunostință adevăratele avantaje pe care un masaj i l-ar putea aduce. Deci, în acest articol iți voi explica pe scurt beneficiile sale.

Beneficiile masajului în stilul de viață sportiv

Pe lângă atenția sporită de care trebuie să dăm dovadă înainte și după realizarea unei rutine de exerciții intense, corpul nostru acumulează substanțe care produc nu doar durere musculară ci și tensiune musculară. În felul acesta, masajul ajută considerabil, aportându-ne următoarele beneficii:

Îmbunătățește circulația sangvină

 

Masajul favorizează dilatarea vaselor sanguine ceea ce duce la creșterea circulației de sânge în țesuturile musculare și ajută corpul nostru să primească mai mult oxigen la nivel celular. În același timp contribuie la eliminarea substanțelor toxice, care sunt produse în timpul exercițiilor.

Ajută la reducerea durerilor musculare

Sunt două forme principale prin care masajul ajută la reducerea durerilor musculare. Pe o parte, așa cum a fost menționat mai sus, elimină deșeurile metabolice (ca de exemplu acidul lactic) atunci când crește circulația sanguină. Pe cealaltă parte, contribuie la liberarea de endorfine, substanțe produse de corp, fundamental, pentru a diminua senzațiile neplăcute cauzate de durere. Sigur că, aceste efecte le-am putea obține și prin administrarea de medicamente, dar masajele bine realizate au un mai mare avantaj decât medicamentele: nu au efecte secundare.

Reduce tensiunea musculară

Una din cele mai bune forme de a elimina tensiunea musculară este prin primirea unui masaj. Explicația constă în faptul că masajele reduc concentrarea de acid lactic la nivel muscular, astfel permite corpului să se relaxeze și odată cu el, reduce și tensiunile musculare generând o senzație agreabilă de bunăstare.

Favorizează relaxarea

Masajele, prin creșterea temperaturii în țesuturile musculare datorat presiunii care se aplică asupra lor, îmbunătățește flexibilitatea atât musculaturii cât și articulațiilor. Acest aspect, sigur, generează o senzație de relaxare sportivilor.

Crește flexibilitatea

Adăugarea masajului în viață voastră periodic, favorizează expansiunea țesuturilor muscularecrescând flexibilitatea musculară. Acest element este unul foarte important pentru mulți atleți.

Reduce timpul de recuperare

Masajul, la nivel celular, crește concentrația de proteina (PGC-1 alfa), substanță care ajută celulele să se recupereze mai repede, stimulând producerea mitocondriilor. Acestea sunt responsabile de generarea energiei de care mușchiul are nevoie.

Ajută la prevenirea leziunilor

Ultimele studii științifice au demonstrat că unul din principalele beneficii ale aplicării masajului la sportivi este că ajută la evitarea leziunilor. Prin creșterea flexibilității musculare și oxigenarea sa, evităm accidente care s-ar fi putut produce din cauza lipsei celor menționate anterior.În orice caz, vine de la sine înțeles că trebuie să fim foarte atenți ca tehnicile de masaj să fie efectuate de o persoană calificată.

Unde pot face masaj sportiv?

Mai nou, masajul sportiv se găsește în orice centru de recuperare, chiar și în centrele spa. Însă, recomandarea mea este să căutați un maseur care să aibe experiența formată într-o bază sportivă sau într-un centru de recuperare sportivă.

Dacă dorința dumneavoastră este să faceți masaj sportiv la domiciliu, printr-o căutare pe Google o să găsiți mai multe anunțuri postate de maseurii din zona dumneavoastră. Totuși, vă sfătuiesc să aveți o atenție sporită pentru a alege o persoană calificată astfel experiența dumneavoastră să fie una plăcută. Puteți citi și “5 Beneficii ale Masajului la Domiciliu”  pentru mai multe informații.

 

Masaj sportiv cu Antonio Paraschiv

Experiența m-a ajutat să șlefuiesc tehnicile mele de masaj sportiv și să descopăr, prin aplicarea lor frecventă pe sportivi de înaltă performanță, noi puncte și manevre esențiale în masaj pentru a da rezultate bune chiar de la prima ședință.

Cu ajutorul masajului sportiv sunt sprijinul atât sportivilor de înaltă performanță cât și al începătorilor care își formează baza către carierele lor sportive.

Dacă doriți să încercați masajul sportiv, vă pot oferi serviciile mele de masaj sportiv la domiciliu în București și zonele limitrofe.

Read more

Ameliorarea durerilor cauzate de scolioză prin masaj

Ce este scolioza?

Scolioza este o afecțiune în care coloana este deviată în plan frontal. În același timp coloana poate fi rotită în jurul axului. În mod obișnuit scolioza apare în zona toracică sau în zona lombară, purtând denumirea de scolioză în C. Când este prezentă devierea ață (examen clinic facut de un kinetoterapeut sau un ortoped) în zonă toracică cât și în zonă lombară , afecțiunea devine o scolioză în S. Deviațiile mai mici de 10 grade sunt considerate normale (curburi fiziologice).

Cum se poate clasifica scolioza?

Scolioza poate fi clasificată ca: scolioză functionala (atitudine, postură defectuoasă), scolioză structurală (cauze neurologice, musculare, genetice etc.), scolioză statică (deformare a bazinului sau inegalitate la membrele inferioare) sau scolioză patologică (determinată de rahitism, poliomielită, traumatisme ale corpului vertebral).

În funcție de gradul deformității scoliotice, se folosesc urmatoarele clasificări:

Grad I – unghiul deformației sub 5 grade

Grad II – unghiul deformație scoliotice de 6-25 grade

Grad III – unghiul deformației scoliotice de 26-80 grade

Grad IV – unghiul deformației scoliotice peste 80 grade

 

Factorii care determină aparitia scoliozei sunt:

Scoliozele  funcționale pot fi provocate de inegalități de membru inferior, de anchiloze ale șoldului în poziții vicioase, de contracturi musculare paravertebrale antalgice ca în hernia de disc. Aceste atitudini scoliotice nu sunt evolutive și dispar odată cu dispariția sau corectarea cauzei care le-a produs.

Scoliozele structurale pot avea cauze neurologice, musculare, genetice, congenitale, metabolice, dar marea lor majoritate au cauza idiopatica (aproximatic 75%).

Simptomatologie

Adesea scoliozele nu sunt însoțite de dureri, ci sunt depistate în urma screening-ului școlar. Copilul prezintă asimetrii la nivelul umerilor, bazinului, omoplatul este proeminent. Uneori scolioza poate fi însoțită de durere la nivelul nervului sciatic. În timp, netratata, durerile cuprind întreagă coloană vertebrală și centurile scapulara și pelvina.

Cum putem trata scolioza?

Masajul este recomandat pentru ameliorarea simptomelor dureroase ale scoliozei. În scolioză, curbura coloanei este însoțită de tensiune inegala a mușchilor spatelui, astfel încât pe o parte mușchii vor fi întinși și relaxați, însă pe cealaltă parte mușchii vor fi scurtați și anormal de tensionați. Se urmărește relaxarea musculaturii contractate și tonifierea musculaturii relaxate prin presiune susținută, poziționare și mobilizări, echilibrând mușchii spatelui și ai corpului înspre îmbunătățirea stării pacientului.

Este foarte util și masajul reflexogen, de sine stătător sau în combinație cu masajul terapeutic, în cel reflexogen insistandu-se mult pe punctele reflexe ale sistemului osteomuscular.

Alte tratamente fiind: Fiziokinetoterapeutic / Ortotic prin aplicarea unui corset / Chirurgical

Este necesar ca pacientul să urmeze un plan de exerciții kinetoterapeutice împreună cu tratamenul ortotic pentru a menține tonifiata musculatura paravertebrală și a preveni atrofierea mușchilor susținuți de corset, astfel pierzandu-se efectul curativ.

Se recomanda pacienților cu scolioză o dietă adecvată astfel încât greutatea lor corporală să fie optimă în raport cu înălțimea și vârstă,deoarece greutatea poate accentuă deviațiile coloanei vertebraleiă. Trebuie să încercam să remediem problema cât mai puțin invaziv. Ultima rezolvare a acestei afecțiuni fiind cel chirurgical care este invaziv și aduce odată cu el recuperare medicală

Complicații

1. Afectarea plămânilor și inimii:

În scolioza severă – o curbură mai mare de 70 de grade – toracele poate apăsa plămânii și inimă, făcând respirația dificilă și afectând capacitatea inimii de a pompă.

În scolioza foarte severă – o curbură mai mare de 100 de grade – poate apărea afectarea permanență a plămânilor și inimii. Dacă respirația este afectată crește riscul apariției infecțiilor pulmonare și pneumoniei.

2. Probleme cu spatele:

Adulții care au avut scolioză când erau copii sunt mai predispuși la dureri de spate cronice decât cei care nu au avut scolioză. Deasemenea aceștia pot dezvolta artrită a coloanei vertebrale

Read more

Despre masajul anticelulitic si recomandari

Corpul uman este constant afectat de comportamentul sedentar. Primul efect fiind retenția de lichide în organism care conțin substanțe toxice și grăsimi care produc aspectul de coajă de portocală. Prin masajul anticelulitic eliminăm aceste neregularități estetice utilizând tehnici de drenaj limfatic și încălzirea țesutului astfel obținând aspectul dorit.

Ce este celulita?

Cu toate că nu este o afecțiune propriu-zisă, celulita afectează serios încrederea în sine. Localizată sub piele, celulita reprezintă o acumulare de țesut adipos la nivelul coapselor, șoldurilor și feselor, deși se poate forma și pe abdomen, gambe sau brațe.

Estimările specialiștilor spun că între 80-90% dintre femei se vor confrunta cu celulită la un moment dat, adică cu aspectul tipic și textura denivelată de “coajă de portocală”. Deși poate să apară la pubertate, celulita este mai frecventă odată cu trecerea anilor. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, pielea devine mai subțire și mai neelastică, astfel încât celulita devine mai evidentă.

De asemenea, femeile cu tenul deschis par că suferă mai des de celulită, deoarece aspectul de “coajă de portocală” este mai evident pe o piele albă sau foarte albă, față de o piele bronzată sau cu un pigment natural mai închis. Și bărbații pot face însă celulită, mai ales cei sedentari și cu probleme de greutate. Cercetătorii consideră totuși că bărbații au o structură ușor diferită a pielii, inclusiv a straturilor inferioare, fapt care nu permite apariția celulitei.

Cum deosebim tipurile de celulita?

Există diferite tipuri și grade pentru celulita, iar cunoașterea tipului de celulită pe care îl ai te poate ajuta să știi ce anume trebuie să faci pentru a scăpa de ea.

Celulita adipoasă se instalează de obicei pe coapse și pe fese și conferă un aspect neuniform al pielii. Pentru a scăpa de celulita adipoasă trebuie mai întâi să abordezi o altă problemă, și anume grăsimea localizată. De asemenea, celulita adiposă poate fi semnul lipsei unei alimentații hrănitoare. Această celulită raspunde foarte bine la drenajul limfatic.

Celulita apoasă este mai moale și este cauzată de retenția de lichide, problemă care se poate elimina prin exerciții fizice ușoare și evitarea alimentelor sărate. Acest tip de celulită afectează femeile slabe, cele cu dezechilibre hormonale și cele cu o circulație sangvină sau limfatică proastă. Masajul ajută la imbunatatirea circulației sangvine și cresterea elasticitatii pielii, astfel dreneaza organismul și elimină celulita.

Celulita fibroasă este dură, compactă și se instalează adânc în celulele grase; este cel mai greu de tratat dar răspunde bine la tratamente precum masajul anticelulitic sau masaj de drenaj limfatic.

Celulita poate fi clasata in patru categorii:

Gradul 0 – Chiar și atunci când pielea este ciupită, nu există celulită vizibilă.

Gradul 1 – Când pielea este ciupită, poți vedea cu ochiul liber cum apare un efect de coajă de portocală. Cu toate acestea, atunci când stai jos sau întinsă, aceasta este invizibilă.

Gradul 2 – Celulita este vizibilă când stai, dar dispare atunci când te întinzi.

Gradul 3 – Celulita este vizibilă în permanență.

Cum poți scăpa de celulită?

Cred că există foarte puține femei care nu au încercat de-a lungul timpului să scape de celulită (mai mult sau mai puțin) prin diferite tratamente, precum masaje, creme care promit rezultate vizibile într-o perioadă foarte scurtă de timp sau remedii naturiste anticelulită.

Adevărul este că nu există un tratament specific care să elimine definitiv celulita sau care să aibă aceleași rezultat la toate femeile. Depinde foarte mult de organismul fiecărei persoane. Însă greșeala pe care o fac majoritatea este că abandonează lupta înainte de a începe să se vadă de fapt rezultatele, sau că se apelează doar la o metodă ineficientă sau neadecvată pentru tipul de celulită cu care se confruntă.

Masajul anticelulitic se realizează pentru a recupera țesutul conjunctiv și adipos, ușurând reabsorbția lichidelor acumulate de celulită.

Tehnica nu trebuie să producă prea multa durere pentru binele clientului atât fizic cât și psihic iar principiul conform căruia un masaj anticeliutic are beneficii doar dacă te lasă plină de echimoze (vânătăi) este doar un mit dureros. Pentru a remedia celulita nu trebuie să producem leziuni la nivel celular, ci doar să ajutăm țesutul și să deschidem canalele limfatice astfel încât să elimine reziduurile metabolice.

Frecvența masajelor are un rol foarte important în eliminarea celulitei pentru că nu vă putem oferi rezultate bune cu o singura ședință pe săptămână. Pe lângă frecvența masajelor, va trebui să începeți să consumați multe lichide (mai ales înainte de ședință) pentru a ajuta sistemul limfatic să elimine toxinele din corp. O dietă echilibrată este esentiala in procesul de eliminare al celulitei. Nu putem lupta cu ea atâta timp cât încă alimentați corpul dumneavoastră cu multe toxine, fiind un proces în care este necesar să ajutați maseurul prin respectarea regulilor. Dacă recomandările privind dieta și sportul vor fi urmate corect, procesul de eliminare a celulitei prin masaj va fi unul eficient și cu efecte în timp destul de scurt.

Read more

5 beneficii ale masajului la domiciliu

Cu siguranță ți-ai dorit măcar o dată un masaj dar te-ai simțit prea obosit sau nu ai avut chef să te deplasezi până la un salon de masaj și de aceea ai renunțat la idee. In ultimii ani masajul la domiciliu a devenit o opțiune mai convenabilă datorită multiplelor beneficii pe care le oferă. In continuare iți voi prezenta cateva dintre beneficiile masajului la domiciliu față de masajul la salon și cât de ușor este să ai parte de unul.

1: Ai mai mult timp pentru tine

Orice deplasare implică timp pe care îl economisești și folosești în beneficiul tău dacă optezi pentru masajul la domiciliu. Lași în mâna terapeutului grija de a ajunge în timp la domiciliul tău astfel încât să te poți pregăti pentru masaj în ritmul tău. Procesul introductiv se realizează într-un mod relaxant iar partea cea mai bună a masajului la domiciliu este că poți prelungi relaxarea și după plecarea maseurului.

2: Scapi de stres

Masajul de relaxare este o opțiune eficientă pentru a combate stresul, insă atunci când alegi un masaj la salon, stresul face parte din meniu chiar și în mod inconștient, alimentat de faptul că trebuie să înduri traficul până la salon, că riști să nu ajungi la ora stabilită și să pierzi minute din masaj, că nu găsești un loc de parcare și ești îngrijorat de mașină în timpul masajului și de inconveniența de a te îmbracă imediat după masaj fiind încadrat în programul strict al unui salon. Astfel, alegând să faci masaj la domiciliu scapi de toate aceste etape stresante și te poți bucura în totalitate de beneficiile masajului de relaxare.

3: Ai deplina intimitate si confort

Poți da frâu liber preferințelor tale de decor și să-ți amenajezi locul în care faci masaj pe placul tău. Poți avea parte de liniștea casei tale pe durata masajului sau poate rula pe fundal muzica ta preferată, iar după ședința de masaj iți poți face o baie fierbinte și să te bucuri de timpul acordat relaxării tale.

4: Iti poti alege maseurul dupa propriile criterii

Ai libertatea de a alege și schimba de câte ori iți dorești maseurul dacă acesta nu se ridică așteptărilor tale. In functie de necesitati poti opta pentru diferite tipuri de terapeuti urmarind pregatirea, experienta, recenziile clientilor si chiar fotografiile acestora care te vor ajuta sa faci o alegere informata. Cateva metode prin care iti poti gasi un maseur care sa vina la domiciliul tau:

a) Site-uri pentru anunțuri (OLX.ro, Publi24.ro, LaJumate.ro, etc)

b) Google Search

c) Recomandarea unor cunostinte care au deja un maseur preferat

d) Site-uri de socializare pe care poti găsi pagini ale terapeuților

 

5: Poti influenta activ calitatea serviciilor

În era digitală recenziile sunt puterea consumatorului iar furnizorii de servicii fac tot posibilul ca reputația lor online să fie una cât mai buna. Astfel maseurii liber profesioniști se străduiesc să implementeze feedbackul clienților și să îl transforme în servicii de cea mai bună calitate avandu-și propria reputație în joc la fiecare masaj efectuat. Toate plângerile și recomandările merg direct la sursa astfel clientul are posiblitatea să formeze o terapie personalizată nevoilor sale împreună cu maseurul în timp.

Read more

Dupa Cat Timp Se Vad Efectele Unui Masaj De Relaxare

Efectele benefice se pot vedea imediat dupa prima sedinta de masaj de relaxare. Treptat, dupa ce faci cu regularitate masaj (recomandat minim de doua ori pe saptamana), vei sesiza o imbunatatire considerabila a calitatii somnului, cresterea tonusului fizic si psihic, o musculatura mai relaxata, un aspect mai frumos al pielii si o stare generala excelenta. De multe ori, pacientii spun ca parca se simt ca un nou-nascut.

 

Va mai recomand cateva trucuri care va vor ajuta sa simtiti si mai bine beneficiile masajului de relaxare:

  • dupa fiecare sedinta de masaj, bea multa apa! Recomand acest lucru deoarece, in timpul masajului te deshidratezi, deoarece musculatura lucreaza la fel ca la o sedinta de sport
  •  nu consuma cafea dupa o sedinta de masaj de relaxare, deoarce iti provoaca incordarea musculaturii
  •  combina sedintele de masaj cu un program de nutritie sanatoasa, care te va ajuta si mai mult sa elimini toxinele din corp
  •  fa zilnic miscare, deoarece sportul si masajul ne ajuta sa ducem o viata sanatoasa pentru corp si minte
Read more

Ce Este Masajul?

 

Masajul reprezinta o succesiune de manevre aplicate corpului uman in scop terapeutic, profilactic si estetic.

Masajul manual este cea mai veche, raspandita si eficace forma de abordare a partilor moi ale corpului omenesc. Indelungata practica medicala a dovedit de-a lungul timpului ca orice dispozitiv, mecanic, instrument sau aparat actionat mecanic sau electric, oricat de ingenios a fost si este conceput, nu poate inlocui masajul manual si nu poate obtine efectele sale medicale si sportive.

 




Masajul actioneaza asupra pielii:

  • imbunatateste calitatile fizice ale pielii (elasticitatea, supletea).
  • imbunatateste functiile pielii de termoreglare, respiratorie, excretorie, procesul de regenerare a celulelor, circulatia sangvina si limfatica.

Masajul actioneaza asupra tesutului conjunctiv:

  • imbunatateste calitatile fizice ale fibrelor conjunctive (mobilitatea, elasticitatea, supletea).
  • imbunatateste procesul de regenerare a celulelor, circulatia sangvina si limfatica.
  • indeparteaza stazele si depunerile de minerale.

 Masajul actioneaza asupra tesutului muscular:

  • accelereaza procesele metabolice din muschi.
  • imbunatateste tonusul si elasticitatea fibrelor musculare (prevenind intinderile sau contractile musculare).
  • imbunatateste procesul de regenerare a tesutului muscular (prin indepartarea celulelor imbatranite), circulatia sangvina si limfatica.
  • indeparteaza stazele si depunerile de minerale.

Masajul actioneaza asupra articulatiilor:

  • imbunatateste supletea, elasticitatea si mobilitatea elementelor articulare.
  • imbunatateste circulatia sangvina, indeparteaza stazele si creste temperatura locala.
  • actiune sedativa asupra durerilor de tip nevralgic.
  • inlaturarea lichidelor interstitiale de straza.




Read more